Što predstavljaju prvo, drugo i treće izgubljeno vrijeme? 

Kao što smo već spomenuli, oralni karcinom se najčešće otkriva u uznapredovaloj fazi. Što je tomu razlog, pričat ćemo u narednom tekstu. 

Prvo izgubljeno vrijeme

Činjenica je da veliki broj ljudi u općoj populaciji nije čuo za oralni karcinom zbog slabije medijske potpore iako je mortalitet karcinoma usne šupljine veći u odnosu na karcinome koji su često medijski popraćeni. To je na primjer – rak grlića maternice, rak testisa, rak pluća, melanom i drugi. 

U najranijoj fazi, karcinom je u potpunosti asimptomatski. Kada se u uznapredovalom stadiju pojave određeni simptomi, pacijenti ih često negiraju zbog čega to nazivamo prvim izgubljenim vremenom.

Istraživanje koje se provodilo u Velikoj Britaniji sa 106 pacijenata dalo je sljedeće rezultate:

 • 43% ispitanika  nikada nije čulo za karcinome usne šupljine i ždrijela prije njihove dijagnoze. 
 • Pojavom simptoma, 51% ispitanika je smatralo da će tegobe proći same od sebe, 36% ih je promijenilo prehranu ili pokušalo samostalno izliječiti, a samo 13 % je smatralo da se radi o ozbiljnoj situaciji. 
 • Većina je pomoć zatražila kod doktora opće medicine (general practicioner) ili doktora dentalne medicine (general dental practiotioner) unutar mjesec dana. 
 • Više od polovice ispitanika se izjasnilo kako bi potražili ranije pomoć da su bili više informirani o karcinomu usne šupljine!

Drugo izgubljeno vrijeme

Zbog nedovoljne informiranosti doktora dentalne medicine i doktora opće medicine, često se dijagnoza karcinoma ne postavlja pravovremeno što nazivamo drugim izgubljenim vremenom.

Anonimnim anketnim upitnikom iz 2011. na području Grada Zagreba se ispitivalo opće znanje doktora dentalne medicine i doktora opće medicine o oralnom karcinomu.

Anketa je pokazala da:

 • Čak više od polovice doktora opće i dentalne medicine ne zna kliničku sliku oralnog karcinoma. 
 • 9/10 doktora opće i dentalne medicine misli da zna pregledati usnu šupljinu, a 1/3 stomatologa  i čak ⅔ doktora obiteljske medicine ne zna najčešće lokalizacije karcinoma u usnoj šupljini. 
 • Više od polovice doktora dentalne i opće medicine ne zna rizične čimbenike za nastanak karcinoma usne šupljine, što znači da ne znaju prepoznati pacijenta s povećanim rizikom za nastanak te bolesti.
 • 9/10  doktora dentalne i opće medicine ne zna simptome karcinoma usne šupljine koji zbog toga neće ni moći posumnjati na tu bolest i uputiti bolesnika odgovarajućem specijalistu.

Slični podaci dobiveni su i u istraživanjima u drugim zemljama što upućuje na nedovoljno znanje i spremnost za intervenciju doktora dentalne i opće medicine na globalnoj razini.

Treće izgubljeno vrijeme

Period koji prođe od postavljanja prave dijagnoze do početka liječenja naziva se trećim izgubljenim vremenom.

U prijašnjim istraživanjima je utvrđena statistički značajna povećana smrtnost kod pacijenata čiji period čekanja (od dijagnoze do početka terapije) iznosio 120 dana u odnosu na pacijente s periodom čekanja od 30 dana.

U novijem njemačkom istraživanju je utvrđeno kako je COVID pandemija povećala period čekanja s 35 dana u 2019. godini na 45 dana u 2020. Isto tako, dijagnosticirano je više pacijenata u uznapredovaloj fazi karcinoma.

Da zaključimo

Ako ste primijetili crvenu/crveno-bijelu, bolnu promjenu u usnoj šupljini, ranu koja krvari i duže ne cijeli, bolove pri gutanju, peckanje usta i otežan govor – javite se doktoru opće medicine ili stomatologu koji će vas uputiti daljnjem specijalistu (vidi više u Kako prepoznajemo oralni karcinom – od pregleda do dijagnoze).

Ako ste kod svog pacijenta tijekom kliničkog pregleda primijetili crvenu leziju, crveno bijelu leziju, promjena teksture sluznice,egzofitičnu masu koja ispunjava usnu šupljinu, ulceraciju koja ne cijeli duže od 14 dana, povećane, tvrde i nepomične limfne čvorove – uputite ga specijalistu otorinolaringologije, oralne medicine, oralne kirurgije ili maksilofacijalne kirurgije. Osim toga, redovitim kliničkim pregledom pratiti pacijente s prekanceroznim lezijama u usnoj šupljini (vidi više u Prekancerozne lezije usne šupljine) . 

Reference:

 • Rogers, S. N., Vedpathak, S. V., & Lowe, D. (2011). Reasons for delayed presentation in oral and oropharyngeal cancer: the patients perspective. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, 49(5), 349-353.
 • Žaja, Tamara; Kern, Josipa; Macan, DarkoZnanje doktora dentalne medicine i doktora opće medicine o karcinomu usne šupljine // Sonda : list studenata Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, XII (2011), 21; 19-20
 • Tsai, W. C., Kung, P. T., Wang, Y. H., Huang, K. H., & Liu, S. A. (2017). Influence of time interval from diagnosis to treatment on survival for oral cavity cancer: A nationwide cohort study. PloS one, 12(4), e0175148.
 • Metzger, K., Mrosek, J., Zittel, S., Pilz, M., Held, T., Adeberg, S., … & Moratin, J. (2021). Treatment delay and tumor size in patients with oral cancer during the first year of the COVID‐19 pandemic. Head & Neck, 43(11), 3493-3497.
1 Comment
 1. Što je oralni karcinom? - OHANCAW - studentski kongres o oralnom karcinomu

  […] Loša prognoza u oboljelih od tog karcinoma često je uzrokovana njegovim otkrivanjem u uznapredovaloj fazi, a tome nažalost pridonosi izostanak simptoma u početku bolesti, pacijentovo zanemarivanje, krivo liječenje i dijagnoza od strane stomatologa ili doktora opće prakse (Vidi više u Što predstavljaju prvo, drugo i treće izgubljeno vrijeme?).  […]

Leave a Comment